Η Ιστορία της KUMON

Η Αρχή

Η παιδαγωγική μέθοδος της KUMON δημιουργήθηκε το 1954 από την αγάπη ενός πατέρα για το παιδί του. Ο Toru Kumon, ένας στοργικός πατέρας και ένας ταλαντούχος καθηγητής μαθηματικών αναγνώρισε τις ελλείψεις που είχε ο γιος του Takeshi στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο. Για να τον βοηθήσει να βελτιωθεί, δημιούργησε για τον γιο του φύλλα εργασιών στα μαθηματικά, τα οποία εκείνος έλυνε καθημερινά. Ο Toru Kumon ήταν πεπεισμένος ότι είναι ευθύνη του παιδαγωγού να καλλιεργήσει στα παιδιά τη στάση της αυτόνομης μάθησης. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησε για τον Takeshi εκπαιδευτικό υλικό που τον ενίσχυε να εργάζεται αυτόνομα.

Οι ικανότητες του Takeshi βελτιώθηκαν αισθητά, και υποκινούμενος από την επιτυχία του γιου του, ο Toru Kumon προσκάλεσε σπίτι του μερικά γειτονόπουλα για να μάθουν με τον ίδιο τρόπο. Όλα τους πέτυχαν εξίσου εντυπωσιακή βελτίωση. Αυτό, και η επιθυμία να ξεδιπλωθούν οι δυνατότητες όσων περισσότερων παιδιών γίνεται, έδωσαν αφορμή στον Toru Kumon να ανοίξει το 1955 το πρώτο κέντρο μάθησης μαθηματικών KUMON στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Το 1962 οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν και στο Τόκιο, και το 1969 πάνω από 10.000 μαθητές συνολικά εργάζονταν στην KUMON.

Τα πρώτα χρόνια της διεθνούς επέκτασης

Το 1974 ο Toru Kumon δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Τα μυστικά των μαθηματικών KUMON», όπου παρουσίαζε τους στόχους της μεθόδου KUMON και τα έως τότε αποτελέσματά της. Η δημοσίευση είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε έναν χείμαρρο ερωτήσεων. Συγχρόνως, η KUMON ξεκίνησε τη διεθνή επέκτασή της και το πρώτο κέντρο μάθησης εκτός Ιαπωνίας άνοιξε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ οι εγγραφές στην KUMON στην Ιαπωνία πλήθαιναν ολοένα και το 1977 έφτασαν στον συνολικό  αριθμό των 200.000 εγγεγραμμένων μαθητών.
 

Η σημασία του λογοτύπου της KUMON

Η παιδαγωγική μέθοδος της KUMON ωθεί τόσο τους μαθητές, όσο και τους παιδαγωγούς, προς μια βαθύτερη σκέψη, ώστε να κατανοήσουν πλήρως τις ασκήσεις και να κατακτήσουν μέσω της εργασίας τους τις λύσεις. Το «Ο» στο λογότυπο της KUMON αντιπροσωπεύει το «σκεπτόμενο πρόσωπο». Είναι η έκφραση του προσώπου των μαθητών που είναι συγκεντρωμένοι, που μαθαίνουν στο κέντρο KUMON, σκέφτονται γενικώς για τον κόσμο και αναπτύσσονται. Εκπροσωπεί επίσης και τα πρόσωπα εκείνων που σχετίζονται με την KUMON. Η ίδια φιλοδοξία να εξελίσσεσαι και να βελτιώνεσαι ενώνει τους συνεργάτες και τους παιδαγωγούς μας. Ύψιστη προτεραιότητα όλων μας είναι η μόρφωση και η ενίσχυση, όπως και η ανάπτυξη των ικανοτήτων κάθε παιδιού.

Το γαλάζιο χρώμα του λογοτύπου μας αντιπροσωπεύει τη νοημοσύνη, την ειλικρίνεια και τον ουρανό που τυλίγει τον κόσμο. Αντιπροσωπεύει επίσης την ελπίδα μας να είναι ενωμένος ο κόσμος, να ανοιχτεί μπροστά στα παιδιά μας ένα μεγαλοπρεπές μέλλον και να αναλογιστούν σοβαρά όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο την κατάλληλη μόρφωση και τη σωστή διαπαιδαγώγηση.

KUMON στην Ελλάδα

Το πρώτο  Κέντρο Μάθησης KUMON στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2008.

Από το 2017 προστίθενται όλο και περισσότερα κέντρα μάθησης.

Η KUMON συνεχίζει την παγκόσμια πορεία επέκτασής της και διαθέτει πάνω από 4 εκατομμύρια μαθητές σε περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο χρονολόγιο παρακάτω.
Η δεκαετία του 1950
1954
Ο Toru Kumon, καθηγητής μαθηματικών δημιούργησε φύλλα εργασίας για το γιο του Takeshi. Ο Takeshi εργαζόταν καθημερινά μισή ώρα με ασκήσεις που είχε ετοιμάσει ο πατέρας του ειδικά γι αυτόν.
1955
Λειτουργεί το πρώτο κέντρο που χρησιμοποιεί φύλλα εργασίας στα μαθηματικά με τη μέθοδο Kumon, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
1958
Ιδρύεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο KUMON(Kumon, Institute of Education Company, Ltd).
1959
Ο Toru Kumon, δημιούργησε τη λίστα των εξαιρετικά προχωρημένων μαθητών (ASHR).
Η δεκαετία του 1960
1962
Λειτουργεί το πρώτο κέντρο KUMON στο Τόκυο.
1968
Ο Toru Kumon αποχωρεί από το Γυμνάσιο Higashi της Οσάκα, ολοκληρώνει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και αφοσιώνεται στην ανάπτυξη του παιδαγωγικού Ινστιτούτου KUMON.
1969
Ο αριθμός των μαθητών KUMON υπερβαίνει τους 10.000.
Η δεκαετία του 1970
1974
Το πρώτο κέντρο KUMON ανοίγει στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησε η παροχή της μεθόδου KUMON εκτός Ιαπωνίας.
1975
Ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 100.000
1976
Ο πρώτος απόφοιτος του προγράμματος των μαθηματικών είναι πραγματικότητα
1977
Το πρώτο παιδί προσχολικής ηλικίας λύνει γραμμικές εξισώσεις
1978
Ο Takeshi Kumon (γιος του Toru Kumon και ο πρώτος μαθητής του Kumon) γίνεται πρόεδρος του Kumon Institute of Education
1979
Η μέθοδος KUMON έρχεται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Το πρώτο συνέδριο των παιδαγωγών της KUMON θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Στο εξής κάθε έτος πραγματοποιούνται συνέδρια όπου οι παιδαγωγοί μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις με συναδέλφους από όλη την Ιαπωνία σχετικά με τα αποτελέσματα των παιδαγωγικών προσεγγίσεων τους και τις δραστηριότητες των ομάδων εργασίας τους.
Η δεκαετία του 1980
1980
Εισαγωγή του Προγράμματος της αγγλικής γλώσσας για Ιάπωνες Εισαγωγή του Προγράμματος Μητρικής Γλώσσας – Ιαπωνικά
1981
Ο αριθμός των μαθητών της KUMON υπερβαίνει τους 1.000.000. Στο Τόκιο της Ιαπωνία, γίνεται το πρώτο συνέδριο παιδαγωγών, που είναι αφιερωμένο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
1983
Ανοίγει το πρώτο κέντρο μάθησης KUMON στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιάζεται το πρώτο λογότυπο KUMON
1988
Παρουσιάζεται τηλεοπτικά η μέθοδος KUMON. Από την παρουσίαση αυτή πείθεται ο επικεφαλής ενός δημοτικού σχολείου στη Sumiton της Αλαμπάμα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.Πιστεύει ότι θα βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους στα μαθηματικά. Και έτσι για πρώτη φορά η μέθοδος KUMON εντάσσεται στο πρόγραμμα ενός σχολείου εκτός Ιαπωνίας. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά και η επιτυχία προβάλλεται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ως το «θαύμα του Sumiton». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα όλο και περισσότερων κέντρων μάθησης KUMON σε όλο τον κόσμο. Ανοίγουν κέντρα μάθησης KUMON στο Χονγκ Κονγκ και το Τορόντο του Καναδά.
Η δεκαετία του 1990
1993
Ο αριθμός των μαθητών παγκοσμίως υπερβαίνει τα 2.000.000.
1995
Ο πρόεδρος Toru Kumon απεβίωσε στην ηλικία των 81 ετών (25 Ιουλίου).
1997
Το αγγλικό πρόγραμμα KUMON (ως μητρική γλώσσα) έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 7 Ιανουαρίου απεβίωσε ο Πρόεδρος Takeshi Kumon.
Η δεκαετία του 2000
2001
Δημιουργείται το νέο λογότυπο KUMON. Ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 3.000.000 σε όλο τον κόσμο.
2006
Ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 4.000.000 παγκοσμίως.
2008
Το πρώτο κέντρο μάθησης στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008. Ο Όργανισμός KUMON γιορτάζει την 50ή επέτειό του
Η δεκαετία του 2010
2011
Η KUMON UK γιορτάζει την 20ή επέτειό της στο ετήσιο συνέδριο παιδαγωγών στο Μπράιτον.
2014
Οι παιδαγωγοί της KUMON από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Ιαπωνία για να γιορτάσουν την 100ή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή Toru Kumon.
2017
Η μέθοδος KUMON εξαπλώνεται σε 50 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.
2018
Ο Οργανισμός KUMON γιορτάζει την 60η επέτειό του. Η Ελλάδα γιορτάζει τη συμπλήρωση των 10 χρόνων παρουσίας της μεθόδου.
2019
Η μέθοδος KUMON βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 55 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.