Μαθηματικών

Τελικά παίζει κάποιο ρόλο η ηλικία, στο πόσα μπορούμε να καταφέρουμε; Ο Γιάννης επισκέπτεται το MIT στα 13 του.

Αύγ 2023

Η ιστορία αυτή, είναι του 13 ετών Γιάννη, ενός μαθητή της KUMON τα τελευταία 6 χρόνια. Ο Γιάννης ξεχωρίζει για την όρεξη του, την επιμονή του αλλά και την φαντασία του. Θα θέλαμε να τον γνωρίσετε μέσα από μία μικρή συνέντευξη που του πήραμε και ίσως να μάθουμε και κάτι για το πως είναι να κυνηγάμε τα όνειρά μας από μικροί!

Η συνέντευξη αυτή έγινε με αφορμή τη διάκριση του στο Mini Race Car Challenge και το ταξίδι, μέσω του διαγωνισμού, στο πανεπιστήμιο του MIT (Massachusetts Institute of Technology). Θέλαμε να μάθουμε παραπάνω για έναν μαθητή, για τον οποίο, η KUMON είναι ένα από τα πολλά ενδιαφέροντά του. 

Ξεκίνησα ζητώντας του να μου πει λίγα λόγια για εκείνον στην KUMON.

“Είμαι ο Γιάννης, είμαι 13 χρονών και παρακολουθώ την μέθοδο KUMON στο πρόγραμμα των Μαθηματικών εδώ και 6 χρόνια. Είχα ξεκινήσει από το 2Α (πρόσθεση) και τώρα βρίσκομαι στο επίπεδο L (Λογαριθμικές συναρτήσεις).”

Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός από το σχολείο και την KUMON;

“Κάνω προπονήσεις μπάσκετ, παρακολουθώ ένα πρόγραμμα στη Χαρισμάθεια και ασχολούμαι πολύ με τον προγραμματισμό. Είμαι σε μία ομάδα με την οποία κατεβαίνουμε σε διαγωνισμούς”

Συνέχισε μιλώντας για τους διαγωνισμούς στους οποίους έχει πάρει μέρος, κυρίως σε σχέση με Μαθηματικά και Προγραμματισμό.

“Από μικρός έπαιρνα μέρος σε διαγωνισμούς, από δευτέρα Δημοτικού έως πρώτη Γυμνασίου ξεκίνησα από Πυθαγόρα και  Καγκουρό, αργότερα σε Θαλή και Αρχιμήδη με 9 διακρίσεις. Ταυτόχρονα έπαιρνα μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικής, στην αρχή WRO Lego, με 3 διακρίσεις. Επίσης, είχα συμμετάσχει πέρσι στο Mini Race Car Challenge οπού είχα πάρει τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα, φέτος πάλι στον ίδιο διαγωνισμό πήρα την πρώτη θέση στην Ελλάδα.”

Πώς σε έχει βοηθήσει η KUMON με τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σου; Τι δεξιότητες βλέπεις ότι έχεις αναπτύξει;

“Σίγουρα έχω αναπτύξει κάποιες δεξιότητες! Θυμάμαι από την αρχή στο σχολείο μας μάθαιναν ας πούμε την πρόσθεση και ρωτούσα τους γονείς μου τι είναι το αντίθετο και από τότε που μπήκα στην KUMON σταμάτησα να ρωτάω. Γενικότερα, μ ’αρέσει να προχωράω τα επίπεδα και να βλέπω τι καινούριο θα μάθω τους επόμενους μήνες.”

Και συνεχίζοντας στην συζήτηση για τις δεξιότητες, εντυπωσιάστηκα πολύ που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία γνωρίζει τι σημαίνουν και ότι μπορεί και να τις περιγράψει!

“ Έχω δει μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση μου, γιατί η KUMON έχει πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, κάθε επίπεδο έχει τον ίδιο αριθμό φύλλων και υπάρχει πρόγραμμα που ακολουθώ καθημερινά. Επίσης στη συγκέντρωση. Συγκεντρώνομαι πιο εύκολα. Το θέμα είναι να το πάρεις στα σοβαρά, στην KUMON στα Μαθηματικά, επειδή τα προβλήματα είναι 4 χρόνια πάνω από το επίπεδο του σχολείου μου, τα παίρνω στα σοβαρά και τα λύνω. Στο σχολείο δεν είναι τόσο δύσκολα, αλλά αν με δυσκολέψει κάτι και πάλι το παίρνω στα σοβαρά και το λύνω. Αυτό με έχει βοηθήσει και στη Χαρισμάθεια. “

Ποιο είναι το κίνητρο σου να συνεχίζεις στην KUMON;

“Μου αρέσει αυτό το καινούριο, να δω τι είναι μετά. Από την άλλη προσπαθώ να τελειώσω την KUMON για να έχω δει τα περισσότερα Μαθηματικά και μετά να πιάσω το δικό μου, για να δω πιο πέρα έως που φτάνουν... Δεν ξέρω αν ακόμα αυτό θα γίνει αλλά ποτέ δεν ξέρεις...” είπε με λίγο φόβο για το άγνωστο αλλά πολύ περιέργεια και όρεξη, για ανακάλυψη του καινούριου.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;

“ Ήδη από την εξέλιξη του εαυτού μου πιστεύω θα έχω πάρει κι άλλες διακρίσεις, θα ήθελα να έχω περάσει σε ένα καλό πανεπιστήμιο , τμήμα μηχανικής πιο συγκεκριμένα, αργότερα θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο MIT ίσως...”

Η συζήτηση έγινε στο κέντρο μάθησης KUMON Ηλιούπολης και μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν πολύ αυθόρμητη και ευχάριστη.

Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη για τη συζήτησή μας, τον γνώρισα λίγο καλύτερα και θυμήθηκα πως είναι να έχεις τόσο δυνατή αυτή τη σπίθα για την ανακάλυψη νέων γνώσεων και εμπειριών. Εύχομαι η σπίθα του Γιάννη να μην σβήσει ποτέ!

Kyriaki Daskaloudi