2 λεπτά ανάγνωση

Καθημερινή άσκηση και μελέτη

Μάι 2020
Καθημερινή άσκηση και μελέτη

Για να αποκτήσει κανείς επιδεξιότητα σε κάποιον τομέα απαιτείται χρόνος και εξάσκηση. Η μάθηση, ως διαδικασία απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων, είναι πολύπλοκη δραστηριότητα και δε χωράει (δεν επιδέχεται) βιασύνη.  Μία ολιγόωρη καθημερινή άσκηση που γίνεται συνήθεια μπορεί να καταστήσει τη μάθηση αβίαστη, ευχάριστη και αποτελεσματική.

Η διαδικασία της μάθησης όμως δεν είναι εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Έχει πολλές διακυμάνσεις και γι΄αυτό τα παιδιά και ιδιαίτερα οι γονείς πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι με υπομονή και επιμονή. Για να επιδείξουμε όμως την ανάλογη επιμονή και υπομονή πρέπει παράλληλα να γνωρίζουμε πως η πίεση και η βία στα παιδιά όχι μόνο δεν τα βοηθούν να μελετούν, να ασκούνται και να μαθαίνουν αλλά δημιουργούν και εμπόδια με δυσάρεστα αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία.

Η μέθοδος KUMON βασίζεται σ’ αυτές τις αρχές, επιδιώκει να εξοικειώσει τα παιδιά με την άσκηση και να τη συνδέσει εξατομικευμένα με το κίνητρο κάθε παιδιού για μάθηση. 

H KUMON δίνει μεγάλη έμφαση τόσο στη διάρκεια της καθημερινής εργασίας όσο και στο περιεχόμενο. Η διάρκεια δεν ξεπερνά τη δυνατότητα συγκέντρωσης του παιδιού. Το περιεχόμενο είναι απλό, ανταποκρίνεται στις αφομοιωμένες γνώσεις του παιδιού, ώστε να μην προκαλεί την αρνητική προδιάθεσή του. Η ποσότητα και ο βαθμός δυσκολίας της ύλης αυξάνεται σιγά-σιγά (σταδιακά), έτσι ώστε το παιδί να:

  • ανακαλύπτει τη χαρά της μάθησης και να αναπτύσσει ικανότητα συγκέντρωσης, μαθησιακή ετοιμότητα και  διάθεση.
  • συνηθίζει αβίαστα την καθημερινή άσκηση 
  • βάζει ένα πρόγραμμα στη ζωή του και
  • αποκτά πεποίθηση, ότι όταν εργάζεται και καταβάλλει προσπάθεια μπορεί σίγουρα να τα καταφέρει.